top of page

Hus

Det har alltid varit lockande, utmanande och kul att ta sig an projekt med privata beställare, eftersom man då får insyn in och känner ett engagemang i alla frågor som rör projektet.

Villa Allekulla, Onsala

Bostadshus i Buerås, Onsala.

 

Byggnadens utformning styrdes till stor del av tomtens förutsättningar. En bergssluttning mot söder full med träd som vi ville bevara i så stor utsträckning som möjligt.

 

Trots kommunens vilja att spränga in bygganden för att dölja den, stod vi på oss och påtalade vikten av att göra så liten åverkan på naturen som möjligt. Utformningen av huset skulle ge en känsla av lätthet och valet av material var enkelt då ägaren är möbelsnickare och hade för avsikt att bygga det själv. Huset följer nu tomtens lutning, har en takform som andas lätthet och landar med en smäcker bärande konstruktion på berget.

 

Från entré och gårdssida är bygganden låg för att i skala fungera med intilliggande byggnader. I takt med att berget sluttar, växer huset och vistelserummen mot söder och den fantastiska utsikten får naturligt en större och luftigare volym. Att på terrassen komma en bra bit upp från marken ger en unik känsla som inte hade blivit densamma utan träden.

Fritidshus, Lilla Rätö

Fritidshus på Lilla Rätö i Tjust skärgård.

 

Eftersom tomten ligger på en ö var första utgångspunkten att det skulle vara enkelt att bygga. Jag experimenterade med moduler som upprepade sig och som eventuellt skulle kunna förproduceras i land. Att huset skulle byggas i trä kändes självklart eftersom frakten blev en stor fråga och trä är relativt lätt. Dessutom krävs det inte mycket mer än en kap/gersåg och skruvdragare för att få ihop det.

 

Då tomten lutar svagt åt väster blev det naturligt att lägga byggnaden högst upp och låta den öppna upp sig mot väster. Trots att det bara handlar om ett par meter i höjdled blir effekten av att sitta en bit upp påtaglig.

 

Med tanken om moduler blev det också naturligt att dela upp projektet i fristående delar och etapper. Ett måste om det ska fungera som självbyggeri och ska förverkligas på ledig tid.

Fritidshus, Södra Mellby

Fritidshus i Södra Mellby på Österlen.

 

På den gamla äppelodlingen i Södra Mellby fanns det redan en grund byggd av den tidigare ägaren. Den var avsedd för en enplans gäststuga men var tillräckligt stor för att rymma ett fullgott fritidshus i två plan.

 

Valet av material landade i en robust murad konstruktion med träbjälklag och yttertak av plåt, medvetna val för att minska antalet timmar som måste läggas på underhåll av byggnaden.

 

Utmaningen var att få till proportionerna och rymden på den lilla ytan som erbjöds. Entréplan har en takhöjd på 2,6 m, och en trappa upp är det öppet upp i nock för att skapa rymd. Gavlarna har försetts med stora fasta fönster och ger ett fint ljus till rummen samtidigt som vi tar vara på de skiftande utsikterna. Den prunkande trädgården i väster, äppelträdgården i söder och dalen i öster. Utvändigt känns huset väldigt spänstigt och nätt, mycket tack vara den relativt smala formen som bestämdes av den befintliga grunden.

Uthus, Västervik

Uthus/ateljé på en bostadstomt i Västervik.

 

Ägarna av bostadshuset hade förhört sig om möjligheterna att bygga ett plank mot den trafikerade vägen som tomten gränsade mot. De hade fått ett nej på den förfrågan och funderade på alternativa lösningar. Tanken om att i stället bygga ett uthus växte fram.

 

Innan planerna tog form kom de över ett antal industrifönster som tillsammans med idén om att skapa ett skyddande plank formade byggnaden till det som senare byggdes.

 

Byggnaden med sin panelade vägg som fortsätter upp och bildar tak, reser sig mot den trafikerade vägen och kommer ner i skala mot den nu skyddade innergården. Trots att byggnaden är smal känns den rymlig med sina stora takfönster och fönster mot gården.

Målarateljé, Blackstad

Konstnärsateljé i det småländska samhället Blackstad.

Den plats som tidigare inrymde snickarbod, vedbod och utedass var utgångspunkt för den här konstnärsateljén. Önskemålen från konstnären var tydliga; bra ljusinsläpp, gott om arbetsyta och förvaringsutrymme samt en stor dubbeldörr för att enkelt kunna bära in och ut storskaliga målningar.

Med ena långsidan vettande åt norr blev det naturligt att lägga ett heltäckande fönsterband på den sidan för maximalt ljusinsläpp samtidigt som det tar in den fantastiska panoramavyn över det omgivande åkerlandskapet. För att inte låsa sig till ett väderstreck adderade jag ett fönster på varje gavel, en stor dubbeldörr som kan hållas som kan lämnas på vid gavel sommartid samt två fönster i enna hörnet på söderväggen. Innerpanelen i furu består av tre olika dimensioner i intakta varv.

bottom of page